PELAKSANAAN SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PERSEKUTUAN

PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 11 TAHUN 2011
pp112011-umumSBPA

Advertisements
This entry was posted in Berita Terkini. Bookmark the permalink.

10 Responses to PELAKSANAAN SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PERSEKUTUAN

 1. Larry Loke says:

  Jawatan PPT harus dinaiktaraf. Kelayakan masuk ditingkatkan ke Ijazah sama dengan Inspektor. Buat masa ini juga PTD baru diberi kerja PPT dan cc. Hanya mereka dapat gaji, skim Ijazah dan peluang naik automatik ke gred M44. Apa kata semua PTD kena mula dari bawah iaitu menjwatan PPT dahulu?

 2. RALAT…sungep ruzita tu bini saya…silap akaun

  SAYA HJ.ROS AZMI…PPT KEM.PELAJARAN

  MOHON KITA BUAT SOLAT HAJAT PERDANA…SEMUA PPT CUTI SERENTAK 1 MALAYSIA….HEBAHKAN PADA MEDIA TV3 DAN AKHBAR PERDANA TERMASUK LA SURAT KHABAR YANG XTREME KUTUK KERAJAAN…BAGI MEREKA TAKUT SIKIT

 3. Saya mohon semua PPT buat solat Hajat Perdana di satu tempat..cadangan masjid di Putrajaya…mohon semua PPT ambil cuti dan kita hebahkan pada media…biar JPA sedar perkara ini..

 4. Razman Razif says:

  Salam,

  Klu kita tgk jadual gred mmg ditulis kumpulan 27 – kelayakan masuk adalah dari STPM.. Saya ada mengajukan soalan tersebut semasa taklimat di peringkat Jabatan .. tapi tidak dijawab oleh PTD yang memberi taklimat 2.. Persoalan saya… dalam jadual B3 indeks pengerakan gred … kenapa golongan W27 duduk didalam kumpulan W2-1 sedangkan mereka sepatutnya duduk dikategori 3-1… soalan yg sama sy ajukan juga adakah gred 27 yang masuk dgn diploma duduk dikategori yg sama dgn STPM… dah xder beza ke STPM dgn Diploma? Semua soalan 2 x d jwb… mcm ckp dgn dinding… Hampeh betul…

  Skrg nie… PPT xder org yg tolong pun … mcm gred2 lain ada juga Ketua Perkhidmatan masing2… PPT dok harap KPPA (PTD) mmg xder makna la jwbnya…

  Sekarang nie harapan hanya kepada Kesatuan & CUEPACS jela …. Moga dilihat semula & diperbaiki agar semua dapat manfaat dr SBPA 2 (kl diteruskan la) … klu x org atas semua kaya raya… dgn kemudahan semua dapat… yg bawah nie sampai bila2 mcm nie juga la jwbnya… kos hidup mkin tinggi… gaji naik 80 -100 jer….

  Renung2kan & berdoala kita agar berlaku perubahan….

 5. Ng Wah says:

  Kecewa dgn pelaksanaan SBPA, PPT di downgrade sehingga berada di kategori 3 Pada masa dahulu beberapa jawatan dari kumpulan C telah sama taraf dengan PPT, spt. Jururawat , Pegawai Penempatan, Penghulu, Jurutrengkas. Manakala Pegawai Penempatan yang telah ditukar kepada Penolong Pegawai Tanah melalui KPSL boleh naik ke Gred 42. Mengapa PT masih tidak ada apa-apa penambahbaikan. Terdapat PPT yang dilantik masuk dengan Diploma.

 6. Saya sangat kecewa dgn pelaksanaan SBPA, Mengapa PPT di downgrade sehingga berada di kategori ketiga> Dahlah dulu kita dapati bebarapa jawatan dari kumpulan c telah sama dgn PPT. Lihat sahaja jawatan seperti Jururawat , Guru < Pegawai Penempatan, Penghulu. Mengapa peluang Penolong Pegawai Audit untuk naik kumpulan A blh dilaksanakan. Mengapa Pegawai Penempatan melalui KPSL blh naik hingga gred 42.Mengapa dibawah sbpa penolong Akauntan dan penolong Juruaudit kekal berada dibawah kategori sedangkan kemasukan mereka dulu juga melalui hsc. Tlglah kesatuan kita kini telah dihina sdgkan tugas yang kita jalankan sama seperti tugas ptd. Sekian Terima kasih.

 7. fizmah says:

  minta pandangan rakan.kenapa ppt yang dilantik menggunakan diploma tapi diletakkan pada N3

 8. Takde ke PPT yg nak komen pasal gred kita?

 9. Tanpa Nama says:

  sangat kecewa dengan SBPA, PPT di tarafkan hanya dengan STPM, bukankah ramai yang masuk skim PPT ni menggunakan diploma? kami tidak pernah memandang rendah pada kawan2 yang KPSL atau memasuki skim PPT menggunakan STPM, mungkin PPT perlu mengemukakan cadangan agar semua diploma yang dikeluarkan oleh IPT adalah tidak diiktiraf untuk masuk ke skim PPT. ada KEPAK pun, umpama burung yang dah kehilangan KEPAK.. sedangkan Skim lain diploma mereka diiktiraf dimana dibawah SBPA skim berkenaan bermula dari angka 2, tidak seperti PPT, bermula dari angka 3

 10. tapi PPT di downgrade. Dimasukkan dalam kumpulan yang bertaraf STPM jer. Walaupun masa nak masuk dulu guna Diploma. Rata2 EO ni masuk guna Diploma. Makan EO ni akan ditertawakan oleh org W, J, F, U ,L. Walaupun EO ni menjadi nadi dalam pengurusan tapi tiada pengiktirafan.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s